AVIETĖS
Aviečių uogos – vienos mėgstamiausių. Jos sultingos ir aromatingos, turi daug vitaminų, kitų naudingų bioaktyvių medžiagų.
Avietėse galite rasti kalio, vario, organinių rūgščių, kurios yra tinkamos kovojant su karščiavimu. Taip pat avietės yra vitaminų C, PP, B1, B12 ir folio rūgšties šaltinis.
Svarbu paminėti ir tai, kad avietės yra naudingos, jei sergate tokiomis ligomis kaip anemija, ateroskleroze, hipertenzija, inkstų ligomis, taip pat jeigu skundžiatės virškinimo trakto sutrikimais.
Aviečių lapai yra naudingi Jūsų raumenims. Taip pat gerą poveikį daro žarnynui ir tinka sergant gimdos vėžiu.
Avietės yra ir puikus antioksidantas, kuris gerina apetitą, o jose esantis varis veikia kaip puikus antidepresantas.
Pagal uogų prinokimo laiką aviečių veislės skirstomos į remontantines, derančias du kartus per metus ir neremontantines, derančias vieną kartą per sezoną.
Neremontantinės veislės pagal derėjimo laiką skirstomos į ankstyvąsias, vidutinio ankstyvumo ir vėlyvąsias. Ankstyvųjų veislių uogos pradeda nokti liepos pirmo dešimtadienio viduryje. Vidutinio ankstyvumo veislių uogos noksta nuo liepos 10.
Remontantinių aviečių derėjimo laiką galima pakeisti genint. Vėlai rudenį visus stiebus nupjovus iki žemės paviršiaus, kitais metais dera tik vienamečiai ūgliai, kurie brandina vieną, tačiau ankstyvesnį ir gausesnį rudeninį uogų derlių. Remontantinių veislių avietėms labai svarbu, kad jos pradėtų derėti kuo anksčiau ir iki rudens šalnų sunokintų kuo daugiau uogų.
Aviečių kvapnumas ir saldumas priklauso ir nuo veislės, ir nuo oro sąlygų: jeigu ruduo šiltas ir nors trys dienos, kol uogos noksta, būna saulėtos, jos būna saldžios.
MAISTINGUMAS
KALORIJOS
%
DIENOS NORMOS MANGANO
%