BRAŠKĖS
Braškės yra vienos populiariausių sezoninių uogų Lietuvoje. Tai vertingi uoginiai augalai, kurių uogose yra vitaminų C, B1, B2, A, P, PP, K, cukrų, organinių rūgščių , geležies, fosforo, mangano, kobalto, jodo, pektininių ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų.
Uogos valgomos šviežios arba perdirbamos. Šviežios braškės pasižymi labai geromis skonio savybėmis, puikiu rūgščių ir cukrų santykiu. Iš jų gaminamos uogienės, džemai, sirupai, spaudžiamos sultys, uogos šaldomos. Užšaldytos uogos bet kada atšildytos tinka vartoti kaip šviežios. Jos išlaiko formą skonį ir aromatą.
Dabar, panaudojus įvairias uogų paankstinimo arba suvėlinimo priemones, šviežių uogų galima turėti nuo gegužės vidurio iki spalio.
Braškių skonis, išvaizda bei naudingumas priklauso nuo braškių veislės, auginimo ypatybių. Jas geriausia valgyti pavasarį ir vasarą, kuomet uogos šviežios ir turi naudingų medžiagų. Rinkitės braškes, kurios yra sodrios spalvos ir vienodai raudonos.
MAISTINGUMAS
100 GRAMŲ ŠVIEŽIŲ BRAŠKIŲ
KALORIJOS
%
DIENOS NORMOS FOSFORO
%